Kwiaty cięte - dłużej świeże
Na podstawie danych Biura Kwiatowego Holandia można szacować, że statystyczny mieszkaniec krajów unijnych na zakup kwiatów ciętych przeznacza imponujący budżet ok. 100 euro rocznie. W Polsce ta kwota wynosi wprawdzie ok. 100 zł, ale od kilkunastu lat tempo wzrostu sprzedaży bukietów jest dwucyfrowe. Ważnym kryterium zakupu kwiatów dla Polaków jest nie tylko wybór ciekawych gatunków i odmian, ale również ich jakość i trwałość bukietów. Jak dbać o kwiaty cięte w miejscu sprzedaży i domowym zaciszu?
Z artykułu dowiesz się m.in.:
- Jak dbać o wodę, w której przechowywane są kwiaty cięte
- Jak i dlaczego podcinać końcówki łodyg
- Jak przedłużyć żywotność i zatroszczyć się o piękny wygląd bukietów
Warto dopilnować, aby po rozładunku towaru dolne części łodyg kwiatów zostały dokładnie oczyszczone z liści i mniejszych zielonych pędów. Gnijąc pod wpływem wody oraz bakterii, wydzielają one bowiem szkodliwe gazy, które zanieczyszczają wodę i znacząco skracają żywotność przechowywanego materiału. Woda staje się mętna i wydziela nieprzyjemny zapach, a uszkodzone kanaliki roślin nie mają możliwości poboru wody. W przypadku większości kwiatów ciętych woda powinna sięgać co najmniej do połowy łodygi. Wyjątek od reguły stanowią uwielbiające wodę róże – można więc nalać jej więcej, nie zapominając o uprzednim usunięciu nożykiem florystycznym kolców. Gerberom natomiast wystarczy woda na poziomie od 3 do 5 cm wysokości w pojemniku.
Drobnoustroje uniemożliwiają kwiatom ciętym transport wody. Skutecznym sposobem na przedłużenie żywotności i zdrowego wyglądu m.in. tulipanów jest wrzucenie do wazonu np. miedzianych monet
Zalety podcinania
Następnie końcówki łodyg powinny zostać podcięte sekatorem pod kątem ok. 45 stopni, aby zwiększyć powierzchnię przez którą kwiat będzie pobierał wodę. Narzędzie powinno być przede wszystkim odpowiednio naostrzone, aby uniknąć zmiażdżenia końcówek pędów. Niektóre kwiaty, np. róże można podcinać pod wodą, by wyeliminować ryzyko powstawania pęcherzyków powietrza w łodydze. Hobbystom można polecić włożenie końcówek łodyg po przycięciu na chwilę do wrzątku, co z jednej strony przywraca drożność łodyg, a z drugiej ogranicza sączenie się soku mlecznego w przypadku kwiatów takich jak np. gazanie. Narcyzy zawierające śluz, który innym kwiatom utrudnia dostęp do wody, odstawia się do osobnego pojemnika z wodą na jeden dzień. Przynajmniej co dwa dni pojemniki na rośliny należy dokładnie oczyścić i wymienić wodę, by w naczyniach nie nagromadziły się szkodliwe bakterie.
Domowe sposoby
Bakterie oraz grzyby namnażające się w wodzie sprawiają, że kwiaty cięte znacznie szybciej gniją, tracąc swój urok. Drobnoustroje uniemożliwiają roślinie transport wody. Skutecznym sposobem na przedłużenie żywotności i zdrowego wyglądu tulipanów oraz innych kwiatów ciętych jest wrzucenie do naczynia węgla, aspiryny, jedno-, dwu- lub pięciogroszówek, by zakwasić wodę i ograniczyć rozwój bakterii. Inne domowe metody wydłużające trwałość bukietów polegają na wrzuceniu do wody łyżeczki chemicznego wybielacza albo płynu do płukania jamy ustnej. Triki te pozwolą nam cieszyć się dłużej pięknymi kwiatami w domu. Warto też zwrócić uwagę klientom na to, że kwiaty cięte nie lubią ciepłych miejsc w mieszkaniu ani słońca. Najlepiej też nie stawiać ich w przeciągu lub w pobliżu owoców.
Tekst: Marcin Fajerski
Zdjęcia: Pexels