Organizator: Grupa MTP

Kompostowanie – to się opłaca!

Podziel się

Na fali popularności trendu EKO w ogrodnictwie wzrasta zainteresowanie konsumentów kompostowaniem. Ta metoda przetwarzania odpadków biologicznych pod wpływem temperatury, ciśnienia, wody i pożytecznych mikroorganizmów ma dwie bardzo ważne zalety. Przede wszystkim pozwala zagospodarować sporą część domowych i ogrodowych odpadów i uzyskania w stosunkowo niedługim czasie bogatej w składni odżywczej ziemi.

Redukcja odpadów domowych i opłat z nimi związanych, oszczędność nawozu, humus podnoszący żyzność gleby, oszczędność pieniędzy przeznaczonych na pojemnik na odpady organiczne – to niektóre spośród wielu korzyści kompostowania. – Osób posiadających ROD nie trzeba do kompostowania przekonywać, gdyż posiadanie kompostownika jest dla nich obowiązkowe, choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę – zaznacza Sabina Halik, specjalista ds. marketingu w firmie BROS. – Nadal jednak można edukować dużą grupę właścicieli domów z ogrodem i przekonywać ich, że kompostownik się po prostu opłaca i jest rozwiązaniem proekologicznym. Posiadanie go w perspektywie długofalowej wiąże się korzyściami ekonomicznymi: gleba bogatsza w próchnice zachowuje lepszą gospodarkę wodno-mineralną, co może wpłynąć na ograniczenie potrzeby częstego podlewania i nawożenia. Najważniejszy aspekt stanowi fakt, że to właściciel ogrodu ma decydujący wpływ na to, co znajdzie się w kompostowniku i z jakiego materiału wytworzy naturalny środek pielęgnujący jego uprawy – dodaje.

 

Coraz bogatsza oferta

Ten sposób zagospodarowania organicznych resztek zyskuje coraz większe zainteresowanie,  któremu sprzyja coraz szersza oferta różnej wielkości kompostowników odznaczających się wysoką wytrzymałością. Najlepsze produkty w tej kategorii służą właścicielom ogrodów do kilkudziesięciu lat. Dobrej jakości kompostownik nie wymaga napraw i nie rozwarstwia się pod wpływem działania różnych czynników pogodowych: słońca czy mrozu.

Kompostowniki, w których szybciej zachodzi proces przekształcenia odpadów biologicznych w cenny humus, to tzw. termokompostowniki. Plastikowe, z mikrowentylacją, szczelnie zamknięte, w których temperatura dochodzi do 70 st. C, a ziemia powstaje w ciągu jednego sezonu.

 

Nie tylko kompostowniki

Należy pamiętać, że kategoria produktów do kompostowania nie kończy się na samych zbiornikach.
– Klientowi, który decyduje się na zakup kompostownika warto jako uzupełnienie zaoferować preparaty z dodatkiem enzymów i mikroorganizmów wspierających procesy zachodzące w kompostowniku – mówi Sabina Halik. – Środki te pozwalają szybciej uzyskać gotową pryzmę bogatego w próchnicę kompostu, zapobiegają rozwojowi szkodliwych związków i hamują przykry zapach. Ich zastosowanie pozwala na przerobienie wszystkich odpadów z własnego ogrodu bez konieczności przeznaczania na kompostownik dużej powierzchni. Marka Biopon oferuje tego typu preparaty zarówno w postaci granulatu, jak i płynu. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na skład produktu, ponieważ na rynku występuje sporo nawozów oferowanych jako produkt przyspieszający kompostowanie. Zdecydowanie skuteczniejsze są te preparaty, które bazują na działaniu aktywnych enzymów i mikroorganizmów – nadmienia.

Cały artykuł można znaleźć na https://wydawnictwa.grupamtp.pl/lb/072020/

Tekst: Marcin Fajerski