Warzywa z własnej uprawy
Jak, gdzie i kiedy je wysiewać warzywa? Wraz z ZielonyOgródek.pl podpowiadamy, od czego zacząć!

Samodzielna uprawa warzyw to ogromna satysfakcja, której warto poświęcić uwagę i nieco pracy. Podpowiadamy, jak zabrać się za przygotowanie do własnej uprawy!
Dobre przygotowanie to połowa sukcesu - oszczędzi pracy i skróci czas oczekiwania na efekty ogrodowych działań.
- Miejsce: najlepsza lokalizacja dla warzyw to miejsce nasłonecznione w ciągu dnia przez minimum 6 godzin, z dala od wysokich drzew
- Gleba: dobrze przygotowana i wymieszana z żyzną ziemią przeznaczoną pod uprawę lub dobrze rozłożonym kompostem
- Poletko: zacznij od małego kwadratowego warzywnika, z czasem go powiększysz (np. utwórz kwadratowe poletko składające się z 4 kwadratów 2x2 m z 50 cm ścieżką pośrodku)
- Warzywa: wybierz 10 swoich ulubionych warzyw i uprawiaj je na niewielkim poletku blisko domu
- Rozsada: wiosenną uprawę zacznij już na przedwiośniu, wysiewając pod osłonami warzywa ciepłolubne i te o długim okresie wegetacyjnym. Rozsada przyspiesza zbiory!
- Wysiewanie: wysiew nasion warzyw wprost do gruntu można rozpocząć już w marcu i kwietniu. Dotyczy to oczywiście gatunków odpornych na spadki temperatury
- Podlewanie: jeśli wymieszasz glebę z kompostem, który utrzyma wilgoć, nie będziesz musiał podlewać grządek codziennie
- Nawożenie: regularnie stosuj nawozy organiczne (kompost, nawozy zielone i obornik raz na 4 lata). Nie syp nawozów mineralnych bez potrzeby!
- Skrzynie: jeśli masz taką możliwość, załóż warzywnik na podniesionych grządkach. Uprawa warzyw w skrzyniach ułatwia pielęgnację i przyspiesza zbiory.
Kolejny krok to wybór nasion. Najlepiej skupić się na najpopularniejszych gatunkach, które nie przysporzą kłopotów w uprawie, a dadzą udane plony.
Wśród najpopularniejszych gatunków na tę wiosnę znajdują się:
- bakłażan
- bób
- brokuł
- brukselka
- burak (korzeniowy i liściowy)
- cebula
- cukinia
- czosnek
- dynia
- fasolka szparagowa
- fasola
- groszek
- jarmuż
- kalafior
- kapusta głowiasta
- koperek
- marchew
- ogórek
- papryka
- pietruszka (korzeniowa i naciowa)
- roszponka
- rukola
- rzodkiewka
- sałata (głowiasta i liściowa)
- seler (korzeniowy i naciowy)
- szpinak
Warto wybierać nasiona od zaufanych dostawców, w tym rodzimych producentów i dystrybutorów.
Źródło: zielonyogrodek.pl